2. Adresat studiów:
Studia Podyplomowe Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego skierowane są do kandydatów z wykształceniem wyższym, do osób posiadających dyplomy ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia. Studia adresowane są:
• do osób już zajmujących się zagadnieniami z zakresu dietetyki, medycyny i żywienia,
• do osób, które chcą związać w przyszłości swoją karierę zawodową z udzielaniem porad żywieniowych i dietetycznych,
• do osób, które poszukują takiej wiedzy dla siebie i swoich bliskich.
3. Cel studiów:
Celem studiów jest uzyskanie przez uczestników wiedzy i umiejętności z zakresu dietetyki, analizy żywienia, bezpieczeństwa żywności, planowania diet a także poradnictwa żywieniowego. Ukończenie Podyplomowych Studiów Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego daje absolwentowi gwarancję posiadania wiedzy umożliwiającej przygotowanie diagnozy żywieniowej, będącej podstawą profesjonalnego postępowania dietetycznego.
4. Formy zajęć
Zajęcia prowadzone są w formie zjazdów weekendowych w siedzibie uczelni zgodnie z harmonogramem oraz w formie zajęć zdalnych na platformie Teams. Warunkiem ukończenia studiów podyplomowych jest uzyskanie pozytywnej oceny z przedmiotów objętych programem studiów. Studia trwają 2 semestry. Absolwent otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych.
5. Kwalifikacje:
Ukończenie Studiów Podyplomowych Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego daje absolwentowi gwarancję posiadania wiedzy umożliwiającej sformułowanie adekwatnej diagnozy żywieniowej będącej podstawą profesjonalnego postępowania dietetycznego.
Zdobyty przez słuchaczy studiów podyplomowych zasób wiedzy może być wykorzystany w takich dziedzinach jak:
• poradnictwo żywieniowe i dietetyczne,
• ocena jakości żywności, poziomu spożycia i sposobu żywienia,
• planowanie żywienia na poziomie indywidualnym,
• planowanie żywienia na poziomie zbiorowym.
Czas trwania i liczba godzin : 2 semestry, 265 godz.
Wybrane przedmioty:
• Analiza i ocena sposobu żywienia
• Bezpieczeństwo żywności
• Edukacja i poradnictwo żywieniowe
• Metodyka nauczania
• Podstawy biochemii i fizjologii człowieka
• Podstawy ustawodawstwa żywieniowego
• Podstawy żywienia człowieka
• Praktyczne układanie jadłospisów
• Technologia sporządzania potraw• Wartość odżywcza żywności
Free AI Website Maker